Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Зусиллями Офісу Генпрокурора Верховний Суд підтвердив терміни ув’язнення у резонансній справі організації порностудії на Дніпропетровщині

Ювенальні прокурори Офісу Генерального прокурора відстояли у Верховному Суді реальну міру покарання трьом учасникам злочинної групи, які ґвалтували дітей і розповсюджували дитячу порнографію. Ключові фігуранти проведуть за ґратами 8, 13 та 15 років.

Раніше суди першої та апеляційної інстанцій визнали їх винними у розбещенні і зґвалтуванні дітей, а також виготовленні і збуті дитячої порнографії (ч. 4 ст. 152, ч. 2 ст. 156, ч. 4 та ч. 5 ст. 301 КК України).

На цей час Верховний Суд поставив в крапку у справі.

Відповідно до матеріалів справи, шестеро мешканців Дніпропетровщини протягом 16 років вчиняли сексуальне насильство щодо дітей віком від 3 до 12 років.

Розпочалося все восени 2002 року, коли один із засуджених схилив 11-річну дитину до спільного проживання та статевих зносин. Надалі ця дівчина, вже будучи дорослою, залучалася до створення порноконтенту разом з неповнолітніми.

Пізніше засуджений розірвав стосунки з дівчиною і почав проживати з жінкою, яка мала 8-річну дитину. Він вирішив створювати фото- і відеозйомку розбещення неповнолітньої та її зґвалтування. Чоловік був активним користувачем педофільських інтернет-форумів і став продавати відзнятий фото- і відеоматеріал стосовно дитини з використанням криптогаманців.

Загалом з 2013 року він залучив до вчинення злочинів трьох жінок з дітьми. Протягом майже 10 років шестеро дітей піддавались сексуальній експлуатації.

Завдяки скоординованим діям правоохоронців регіону з міжнародними організаціями у 2020 році факт організації порностудії викрили, а кривдників затримали.

За висновками експертів, 927 вилучених відеофайлів об’ємом понад 66 гігабайт містили дитячу порнографію.

Для подолання наслідків психологічних травм потерпілим дітям надали кваліфіковану психологічну допомогу та наразі забезпечується сімейна форма їх виховання.

Обвинувальний акт стосовно злочинної групи у січні 2021 року ювенальні прокурори скерували до суду. Під час розгляду справи надано неспростовні докази вчинення злочинною групою сексуального насильства щодо дітей.

Основних фігурантів засуджено до реальної міри покарання – від 8 до 15 років позбавлення волі. Відомості про засуджених внесено до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.

Троє з них оскаржили вироки суду у касаційному порядку. Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду у задоволенні касаційних скарг сторони захисту про скасування судових рішень відмовив.