Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Захоплення об’єктів інфраструктури – повідомлено про підозру чиновникам окупаційної влади на Запоріжжі та екскерівнику ПрАТ «Мелітопольгаз»

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру п’ятьом чиновникам окупаційної влади на Запоріжжі за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та пособництва державі-агресору.

За даними слідства, в березні 2022 року збройні сили РФ окупували частину території Запорізької області, у тому числі м. Мелітополь. Вони утворили там псевдодержавні органи – «Военно-гражданскую администрацию Запорожской области», «Совет министров ВГА Запорожской области» та інші фейкові установи.

Встановлено, що троє громадян РФ та двоє громадян України, перебуваючи на керівних посадах в органах окупаційної влади, організовують та контролюють роботу псевдодержавних бюджетних установ. Вони здійснюють заходи з незаконного відчуження майна українських підприємств та захоплення ключових об’єктів інфраструктури. Зокрема, на виконання злочинних наказів окупаційної влади здійснено від’єднання електропостачання та газорозподільних мереж на тимчасово окупованій територій Запорізької області від систем України з їх подальшою інтеграцією у системи РФ.

За результатами розслідування трьом громадянам РФ – «председателю Совета министров ВГА Запорожской области», який до цього обіймав посаду першого заступника губернатора Вологодської області; «заместителю председателя Совета министров по инфраструктурному развитию, який раніше працював в уряді Вологодської області; «министру промышленности и энергетики ВГА Запорожской области» повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України).

Крім того, двом громадянам України – «заместителю председателя Совета министров по экономике и финансам», уродженцю АР Крим, депутату Держдуми РФ, а також генеральному директору ГУП «Мелитопольгаз» повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими СУ ГУ Нацполіції у місті Києві за оперативного супроводу СБУ.