Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Забруднення моря пальмовою олією – Верховний суд підтвердив законність відшкодування державі майже 65 млн грн шкоди

За принципової позиції Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора Верховний Суд підтвердив законність рішень судів першої та апеляційної інстанцій, якими задоволено позов Комінтернівської місцевої прокуратури Одеської області. З іноземного суб’єкта господарювання стягнуто 64,8 млн грн шкоди, завданої довкіллю забрудненням внутрішніх морських вод.

Прокурори в суді довели, що у квітні 2020 року в акваторії морського порту «Південний» під час вивантаження іноземного судна «STAVANGER» стався неконтрольований скид 8,5 тонн шкідливої для життя та здоров’я людей речовини – суміші пальмового олеїну та пальмового стеарину.

Вказані дії є порушенням вимог Міжнародної конвенції по запобіганню забрудненню з суден 1973 року, згідно з якою сторони зобов'язуються дотримуватися положень цієї Конвенції і Додатків до неї, з метою запобігання забрудненню морського середовища шкідливими речовинами або стоками, що містять такі речовини, шляхом їх скидання.

Наразі на виконання вказаного рішення суду до бюджету з відповідача вже стягнуто 36,5 млн гри (що за офіційним курсом НБУ станом на момент виконання становить один мільйон доларів США). Триває робота щодо стягнення іншої частини коштів.