Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За держзраду на Харківщині судитимуть експоліцейського

Харківська обласна прокуратура та направила до суду обвинувальний акт стосовно експравоохоронця за фактом державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що колишній поліцейський під час окупації Чкаловської селищної територіальної громади перейшов на бік ворога і добровільно погодився працювати в псевдоправоохоронному органі. Виконувати свої обов’язки почав з березня. Окупанти для цього видали йому вогнепальну зброю та автівку, розмальовану забороненою символікою.

Обвинувачений навіть намагався «сформувати» колектив, агітуючи своїх колишніх колег до співпраці з ворогом.

Також він очолював автомобільну колону російських військових, у якій вони їздили за адресами мисливців та учасників АТО. У мисливців вони відбирали зброю, а учасників АТО змушували їхати на «перевірку». У ветерана АТО експоліціянт спільно з представниками країни-агресора забрав мікроавтобус на потреби російської армії.

Крім того, обвинувачений показав російським військовим місця для найкращого тактичного і стратегічного розташування ворожої артилерії та іншої техніки з метою недопущення наступу українських військових. І навіть чергував з російськими військовими та представниками «ДНР» та «ЛНР», а у вільні дні привозив на блокпости та передавав окупантам продукти харчування, воду та цигарки.

Представники країни-агресора оцінили «старанність» обвинуваченого та призначили його у липні «начальником відділу карного розшуку» у псевдооправоохороному органі окупантів в смт Шевченкове Куп’янського району. «Очільник» контролював діяльність відділу, затримував місцевих мешканців та особисто допитував їх.

Чоловіка судитимуть заочно.

Досудове розслідування проводили слідчі ТУ ДБР, розташованого у місті Полтаві, оперативний супровід — співробітники ДБР, Управління СБУ в Харківській області та Харківського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.