Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Вимагав гроші за отримання кваліфікаційних документів моряка – судитимуть одного з організаторів схеми

Подільською окружною прокуратурою міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно мешканця міста Одеси за фактом одержання неправомірної вигоди за вплив на посадових осіб, які видають кваліфікаційні документи моряка (ч. 2 ст. 369-2 КК України).

Розслідуванням встановлено, що обвинувачений разом з іншими учасниками злочинної групи розробили механізм отримання документів на дозвіл працювати на морських суднах чи підтвердити кваліфікацію моряка. 

Особи, які мали намір отримати ці документи були змушені звертатися до підконтрольних учасникам групи фірм-посередників та надавати неправомірну вигоду за оформлення відповідних документів. Отримати їх без дачі хабара було фактично не можливо.

За наявності певної суми грошей будь-яка особа, в тому числі без відповідної профільної освіти та медичного обстеження, мала змогу отримати документи моряка міжнародного зразка, свідоцтво та медичний сертифікат.

Обвинувачений, будучи службовою особою одного з товариств, з червня 2022 року по січень 2023 року одержав понад 100 тис грн неправомірної вигоди за виготовлення таких документів.

Його затримали в порядку ст. 208 КПК України в Одесі під час одержання чергового траншу у сумі 1100 доларів США.

Під час затримання він спробував втекти, вистрибнувши з вікна другого поверху, проте був зупинений оперативниками.

Досудове розслідування відносно інших учасників злочину триває.

Викрито корупційну схему прокурорами спільно зі слідчими Подільського УП ГУ НП в м. Києві за матеріалами Центрального апарату СБУ.