Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Видобували бурштин на території заповідника – у старателів на Рівненщині вилучили «сонячного» каміння на 1,6 млн грн

Вараська окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом незаконного видобування бурштину на території природно-заповідного фонду, а також придбання та зберігання «сонячного» каміння, законність походження якого не підтверджується відповідними документами (ч. 2 ст. 240-1 КК України).

За даними слідства, група осіб видобувала бурштин на території Нобельського національного природного парку. Також встановлено, що вони займалися ще й скупкою «сонячного каміння» для його подальшої реалізації.

В ході санкціонованих обшуків за місцями проживання, в транспортних засобах фігурантів та у господарських будівлях, якими користувалися чоловіки, виявлено та вилучено майже 175 кг бурштину різних фракцій, спеціальне обладнання для перевірки його якості, електронні ваги, мобільні телефони та понад 430 тис грн у різній валюті. Будь-яких документів, що підтверджують законність походження вилученого бурштину, фігуранти не надали.

Орієнтовна вартість вилученого каміння на «чорному» ринку – 1,6 млн грн.

Наразі вирішується питання про накладення арешту на цей бурштин, тривають необхідні слідчі дії. Призначено судову гемологічну експертизу «сонячного» каміння.

Досудове розслідування проводять працівники СВ відділення поліції №1 Вараського РВП ГУ НП в Рівненській області за оперативного супроводу УСР в області ДСР НПУ.