Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Варварству з боку правоохоронців не має бути місця у європейській Україні, це відрізняє нас від росії – обговорено подальші кроки реалізації Стратегії протидії катуванням

«Ми маємо обʼєднати зусилля усіх національних та міжнародних партнерів заради досягнення головного цільового показника – нуль випадків катувань у системі кримінальної юстиції», – на цьому наголосила заступник Генерального прокурора Вікторія Літвінова, відкриваючи робочу зустріч з питань реалізації Стратегії протидії катуванням у системі кримінальної юстиції, ухваленої урядом в 2021 році.

Учасники заходу зосередили увагу на актуалізації зусиль з превенції та протидії катуванням і реалізації загальновизнаної політики «нульової толерантності» до таких випадків. Обговорили результати та наявну проблематику, а також окреслили спільні пріоритети діяльності.

За словами заступника Генпрокурора, факти неналежного поводження працівників правоохоронних органів України вже тривалий час є предметом розгляду у Європейському суді з прав людини. Наразі Департамент протидії порушенням прав людини у правоохоронній і пенітенціарній сферах, який займається цим напрямом в Офісі Генерального прокурора, готується до інформування Комітету міністрів Ради Європи про стан виконання понад 90 таких справ.

«Неухильне дотримання Закону, принципів верховенства права та недоторканності прав людини є основами стійкості нашої держави. Удосконалюючи роботу органів правопорядку, забезпечуючи ефективне їх функціонування в інтересах громадян, ми будуємо міцний тил, необхідний для нашої перемоги», – підкреслила Вікторія Літвінова.

Голова Департаменту з питань впровадження прав людини, правосуддя та стандартів правової співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Фредерік Долт зазначив, що вони й надалі надаватимуть допомогу українським зацікавленим сторонам у впровадженні політики протидії катуванням в рамках Плану дій для України «Стійкість, відновлення, реконструкція» (2023-2026).

Участь у робочій зустрічі також взяли керівник відділу Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ Ради Європи Павло Пушкар (м. Страсбург), заступник Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, т. в.о. Голови Національної поліції України Іван Вигівський, в.о. заступника Державного бюро розслідувань Олександр Удовиченко, Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко, секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк, Представник Омбудсмена в місцях несвободи Віталій Нікулін, керівники підрозділів Служби безпеки України, Міністерства оборони України, Національної поліції України, Міністерства юстиції України, Міністерства охорони здоров'я України, експерти Консультативної місії Європейського Союзу та Моніторингової місії ООН.

Серед розглянутих та ухвалених рішень: ініціювання перед урядом продовження дії Стратегії у повоєнний час, перегляд окремих заходів з урахуванням умов воєнного стану, розширення спроможностей спеціалізованого Департаменту Офісу Генерального прокурора, формування спеціалізованих підрозділів у структурі Державного бюро розслідувань та обласних прокуратурах, включення питань реабілітації жертв, в тому числі і воєнних злочинів.