Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Арештовано колекційні автівки та скіфське золото, яке належить підозрюваним в колабораціонізмі та пособництві РФ посадовцям Мотор Січ

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора в рамках розслідування у кримінальному провадженні стосовно президента АТ «Мотор Січ» та начальника Департаменту зовнішньо-економічної діяльності підприємства оперативними заходами встановлено і вилучено культурні цінності та колекційні автівки, які їм належать.

Серед вилученого 7 елітних автомобілів, які перебували у володінні президента акціонерного товариства, 4 з них є раритетними, катер, зброя, майже 100 старовинних золотих прикрас, частина яких датується 450-550 рр н.е. та була популярною у населення Криму і півдня України. Це рідкісні ювелірні прикрасами, що відносяться до унікальних матеріальних та духовних пам’яток давнини. Також вилучено понад 400 монет, частина з яких датована ІІІ ст. до н.е. і понад 50 золотих пластин.

За клопотанням прокурорів на все вилучене майно судом накладено арешт.

За даними слідства, президент АТ «Мотор Січ» надав доручення наближеній до нього особі приховати це майно від можливої конфіскації та арешту, а в подальшому вивезти його з території України.

Наразі встановлюється вартість вилученого, тривають експертизи.

Раніше посадовцям АТ «Мотор Січ» повідомлено про підозру за фактами колабораційної діяльності та пособництва державі-агресору (ст. 111-1, ст. 111-2 КК України). Встановлено, що вони налагодили транснаціональні канали незаконного постачання оптових партій українських авіадвигунів до країни-агресора. Отриману продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів. Для обходу встановлених обмежень на торгівлю з РФ використовували підконтрольні комерційні структури у країнах Близького Сходу, Європи і Східної Азії. Компанії з цих країн замовляли в українського виробника військову продукцію нібито для потреб зарубіжної сторони. Проте після її одержання переправляли до РФ.

За клопотанням прокурорів суд обрав підозрюваним запобіжні заходи.

Досудове розслідування здійснюється Головним слідчим управлінням СБУ за оперативного супроводу Департаменту контррозвідки СБУ спільно з Департаментом захисту суспільства і держави Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду на кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.