Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть чотирьох учасників «ДНР», які брали участь у захопленні Запорізької області та боях проти ЗСУ

Прокурори Запорізької обласної прокуратури скерували до суду обвинувальні акти стосовно 4-х громадян України. Їм інкримінують державну зраду (ч. 2 ст. 111 КК України), а одному із них ще й участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань (ч. 2 ст. 260 КК України).

Слідством встановлено, що мешканець Донецька у липні 2020 року вступив до так званого «МВД ДНР». Він отримав військове звання лейтенанта та був призначений на посаду командира взводу. У складі незаконного збройного формування разом із військовими армії країни-агресора брав активну участь у бойових діях проти підрозділів Збройних Сил України на території Донецької та Запорізької областей.

Мешканець Шахтарська вступив до лав так званої «народної міліції ДНР» та став гранатометником взводу окремої гвардійської мотострілецької бригади. Після призначення у лютому 2022 року командиром відділення цього ж взводу. Він виконував злочинні накази командирів російських військ – здійснював оборону визначених бойових позицій, чергував на блокпостах та забезпечував контрольно-пропускні функції – перевіряв документи, особисті речі та транспортні засоби громадян. З серпня 2022 року брав участь на боці РФ у бойових зіткненнях проти українських військових на території Пологівського району Запорізької області.

Двоє жителів тимчасово окупованої території Донецької області перейшли на бік ворога в умовах воєнного стану. Спочатку вони були призначені на посаду стрілків, один до відділення взводу, інший - окремої гвардійської мотострілецької бригади «народної міліції ДНР». Потім вже у складі збройних формувань армії Рф брали активну участь у боях проти підрозділів ЗСУ на території Запорізької області.

Влітку 2022 року під час здійснення оборони рубежів з метою утримання тимчасово окупованої території Пологівського району Запорізької області підрозділи ЗСУ взяли обвинувачених у полон. Наразі одного з них доставлено до лікарні, інші – перебувають під вартою.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювалося слідчими Управління СБУ в Запорізькій області.