Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Сприяв спецслужбам РФ У готуванні до диверсії – судитимуть мешканця Миколаївщини

Миколаївською обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт стосовно громадянина РФ, мешканця Миколаївського району за фактом пособництва у готуванні до диверсії (ч.5 ст. 27, ч.1 ст. 14, ч. 1 ст. 113 КК України).

Слідством встановлено, що він з вересня по листопад минулого року, отримавши завдання від представників спецслужб РФ, був залучений до збирання відомостей щодо ділянок місцевості берегової лінії Березанського лиману в районі однієї із ОТГ Миколаївського району. В подальшому ці дані використовувалися для підготовки до вчинення вибухів на об’єках, що мають важливе оборонне значення.

За допомогою відеокамери квадрокоптеру чоловік здійснював відеофіксацію найбільш сприятливих ділянок місцевості. Власноруч виготовляв пояснювальні матеріали, зокрема щодо відстаней та маршрутів слідування з певного населеного пункту до дамби через Березанський лиман, технічних характеристик дамби, наявності на ній гідротехнічної споруди та орієнтовних глибин навколо неї. Також він відмічав зручні ділянки місцевості – яри між косою лиману та населеним пунктом для подальшого облаштування спеціально облаштованих схованок, де можна непомітно розмістити бойові припаси для вибуху, спрямованого на зруйнування мосту.

У подальшому невстановлені слідством особи – представники РФ, використовуючи цей відеоматеріал, облаштували щонайменше одну схованку, до якої помістили 8 корпусів протитанкових мін загальною масою 60 кг, 11 великих пресованих підривних тротилових шашок та 2 механічних натискних мінних підривачі.

Однак реалізувати свій злочинний план спільникам не вдалося, а їхні дії не були доведені до кінця у зв’язку з вилученням оперативниками всіх боєприпасів в ході спецоперації у квітні цього року.

Обвинувачений перебуває під вартою.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими слідчого відділу СБУ в Миколаївській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.