Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Співпрацювали з ФСБ та передавали інформацію про ЗСУ – двох жителів Сумщини судитимуть за держзраду

Сумська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох жителів Сумщини за фактом вчинення державної зради (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України). Одному із них також інкриміновано незаконне перетинання державного кордону України (ч. 1 ст. 332-2 КК України).

Слідством встановлено, що чоловіки добровільно погодилися співпрацювати з представниками ФСБ РФ на шкоду територіальній цілісності та недоторканності України. Вони здійснювали фото- та відеофіксацію місць дислокації Збройних Сил України, блокпостів, кількості військовослужбовців, їхнього озброєння чи передислокації колон військової техніки в Сумській області. Зібрані дані пересилали представникам російської спецслужби. Один із обвинувачених для спілкування зі своїм куратором незаконно перетинав державний кордон України через непрацюючий пункт пропуску.

У ході обшуків за місцями проживання обвинувачених у червні 2022 року правоохоронці вилучили мобільні пристрої, які містять докази протиправної діяльності.

Наразі вони знаходяться під вартою.

Досудове розслідування здійснювалося слідчими Управління СБУ в Сумській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.