Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
«Смотрящого» і шістьох його спільників судитимуть за організацію наркобізнесу в колонії

Прокурори Рівненської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно 7 учасників злочинної організації, які налагодили наркобізнес у виправній колонії на Рівненщині. Організатору також інкриміновано встановлення та поширення злочинного впливу в установі виконання покарань, а одному з його співучасників – прохання та одержання працівником установи, який не є службовою особою, неправомірної вигоди, за вчинення дій з використанням свого становища (ч. 3 ст. 307, ч. 2 ст. 255-1, ч. 3 ст. 354 КК України).

Слідством встановлено, що уродженець Волині, який понад 15 останніх років перебуває за ґратами, у тому числі за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, відбував покарання в одній з виправних установ Рівненщини. Завдяки набутому авторитету серед засуджених отримав статус так званого «смотрящого».

Він організував в колонії наркобізнес, залучивши до своєї діяльності у якості виконавців ще двох ув’язнених та трьох осіб з числа своїх близьких за межами установи, двох жителів Вараша та рівнянку.

Учасники організованої групи налагодили схему постачання до закладу канабісу, бупренорфіну, метадону та трамадолу.

Використовуючи корупційні зв’язки, вони залучили до свого «бізнесу» працівника, який мав право входу на територію колонії у зв’язку із виконанням трудових обов’язків.

Заборонені речовини надходили співучасникам різними партіями через один з поштових сервісів. Ті їх збирали та формували в одну передачу, яку за винагороду кур’єр доставляв у заклад.

Іноді пакунки просто перекидали через паркан. Частину наркотиків засуджені лишали для власного використання, ще частину продавали іншим ув’язненим.

Протизаконну діяльність організованої групи правоохоронці викрили та припинили у червні 2022 року.

Слідством встановлено 12 епізодів злочинної діяльності угруповання.

Досудове розслідування здійснювали слідчі СУ ГУНП в області за оперативного супроводу УСР в області ДСР НП України та Управління СБУ в Рівненській області.