Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Пропагує військову службу серед дітей ‒ судитимуть керівницю штабу російської «Юнармії» на Луганщині

Ювенальні прокурори Луганської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно керівниці підрозділу російської «Юнармії» у так званій «лнр».

Її дії кваліфіковані як колабораційної діяльності, а також порушення законів та звичаїв війни (ч. 6 ст. 111-1, ч. 1 ст. 438 КК України).

Розслідуванням встановлено, що в листопаді 2022 року жінка стала «начальником штабу регіонального відділення всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного суспільного руху «Юнармія» в «лнр», створений за ініціативи міноборони рф. Фактично він є одним із основних механізмів мілітаризації, мобілізації та військової підготовки молоді в рф.

У псевдореспубліці формування діє з 2019 року. Воно започатковане «2-м армійським корпусом народної міліції лнр», а після входження до рф – набуло нового статусу.

Обвинувачена займається організацією російського руху на тимчасово окупованій території Луганщини та залучає до нього школярів. Там їх навчають військовій справі: користуватися зброєю, володіти основами тактичної і стройової підготовки, змушують носити форму, берети та берці.

Також вона розповсюджує пропаганду серед з метою заохочення їх до вступу до збройних сил та інших силових структур росії, організовує «урочисті посвяти» учнів освітніх закладів у ряди «юнармійців». Бере участь у політичних заходах і пропагандистських медіакампаніях на підтримку рф.

Її дії порушують норми Женевської конвенції «Про захист цивільного населення під час війни» 1949 року та є воєнним злочином. 

Наразі обвинувачена перебуває на території так званої «лнр» та оголошена в розшук.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід ‒ Управління міграційної поліції ГУ Нацполіції в Луганській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.