Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори на захисті державних інтересів: прокурори Харківщини повертають державі землі історико-культурного призначення

Коментують: старший науковий співробітник музею археології Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна Станіслав Задніков, керівник Харківської окружної прокуратури Харківської області Олександр Ільєнков, начальник відділу інтересів держави з питань земельних відносин Харківської обласної прокуратури Дмитро Вітер, заступник директора Департаменту культури і туризму Харківської обласної військової адміністрації Олександр Костін.

Органи прокуратури Харківської області постійно приділяють увагу питанню збереження об’єктів культурної спадщини. У 2024 році подано 10 позовів щодо земель історико-культурного призначення загальною площею 67 га. За цей період судами вже задоволено 7 позовів цієї категорії щодо земель археології площею 92 га.

Прокурори встановили, що у 1972 році рішенням виконавчого комітету Харківської обласної ради взято на державний облік об’єкт культурної спадщини – пам’ятку археології городище «Шеєрманівське» («Люботинське»). Культурний шар памʼятки, площа якої складає 5,5 га, містить артефакти ранньої залізної доби. Пам’ятку археології внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення та присвоєно охоронний номер.

Проте у 2004 році цю земельну ділянку незаконно відведено в оренду приватному товариству для ведення товарного сільськогосподарського виробництва всупереч її цільовому призначенню. У подальшому між цим товариством та кінним заводом укладено договір суборенди для ведення підсобного господарства. Крім того, у 2020 році спірну земельну ділянку протиправно передано з державної у комунальну власність.

Це порушення стало підставою для звернення прокурора до суду. Рішенням Господарського суду Харківської області прокуратурі відмовлено у позові. Харківська обласна прокуратура не погодилась з рішенням та оскаржила його в апеляційному порядку. Постановою Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу прокурора задоволено.

У 2011 році наказом Міністерства культури України пам’ятку археології «Поселення Валки-ІХ» внесено до Реєстру за категорією місцевого значення та присвоєно відповідний охоронний номер. Пам’ятка археології належить до черняхівської культури ІІІ-V століття, її площа сягає майже 9 га.

У 2015-2016 роках в порушення вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини», на підставі наказів органів Держгеокадастру фізичним особам передано у приватну власність земельні ділянки загальною площею понад 11 га для ведення особистого селянського господарства, що частково знаходяться в межах пам’ятки археології. Прокурори звернулись до суду з позовними заявами про повернення цих земель державі, які були задоволені. Наразі одне з рішень щодо ділянки площею 5,5 га набуло законної сили та реально виконано.

Робота на даному напрямі триває. Необхідно зберегти кожен артефакт, успадкований від попередніх поколінь, які творили цивілізацію на території регіону.