Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру чотирьом жителькам Луганщини, які працюють на окупанта

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури та Старобільської окружної прокуратури Луганської області чотирьом громадянкам України повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). А одній з них також у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України).

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну чотири мешканки Старобільщини перейшли на бік ворога.

Троє підозрюваних – експосадовиці, які у 2022 році добровільно обійняли керівні псевдопосади в адміністрації Старобільського району «ЛНР». Одна стала так званим «начальником управління бухгалтерського обліку та фінансового забезпечення», інша ‒ «завідуючою архівного сектору» й остання ‒ «начальником відділу документообігу».

Вони активно співпрацювали з російською окупаційною владою, координуючи роботу структурних підрозділів так званої «адміністрації».

Ще одна підозрювана взяла учать в організації та забезпеченні проведення незаконного референдуму на тимчасово окупованій території смт Марківка Старобільського району Луганської області у вересні 2022 року.

Вона стала «членом» «територіальної виборчої комісії». Перевіряла осіб, що прийшли на голосування, видавала бюлетені, підраховувала результати голосування та оформляла протоколи.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюється слідчими 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід – працівники Управління стратегічних розслідувань в Луганській області ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.