Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Олексій Хоменко під час конференції U4J: Ворог компенсує неточність своїх ракет їхньою кількістю для нанесення нам максимального ураження

Під час конференції «United for Justice» перший заступник Генерального прокурора Олексій Хоменко взяв участь у панелі «Atrocity Crimes – навмисні обстріли критичної цивільної інфраструктури як спосіб знищення мирного населення».

Він розповів про військову та юридичну оцінку ударів російської федерації по критичній інфраструктурі України.

Перший заступник Генпрокурора зазначив, що для обстрілів, в тому числі цивільної інфраструктури, військові рф використовують різні засоби ураження. Від менш потужних, таких як БПЛА, із бойовою частиною вагою 50 кг до найбільш смертоносної ракети Х-22, бойовий заряд якої важить 960 кг.

«Особливо цинічним є той факт, що найбільш неточною є якраз найбільш смертоносна зброя – Х-22. Нею уражені будинок в Дніпрі, торговельний центр в Кременчуці. Вона призвела до найбільшої кількості жертв серед цивільного населення. Рівень неточності – майже один кілометр. Також ворог компенсує неточність ракет С-300, цинічно використовуючи більшу їхню кількість, наносячи нам максимальне ураження», – зауважив Олексій Хоменко.

Правоохоронці продовжують встановлювати російських військових, які надають накази на здійснення таких обстрілів.

«Акцент робиться не лише на рядових командирах літаків чи кораблів, а на командуючих видами збройних сил, на генералітеті. Вже повідомлено про підозру генералу, який здійснював обстріли з повітря. Це командувач дальньої авіації російської федерації. А також адміралу, колишньому командувачу чорноморського флоту рф, який організував обстріли нашої держави, об'єктів критичної інфраструктури крилатими ракетами з моря», – повідомив Олексій Хоменко.

Також у панелі взяли участь Mark Roorda, Senior Adviser on the Prosecution of International Crimes at EUAM, Fabricio Guariglia, Director of the Hague Branch Office, IDLO, Philip Coo, Military Expert/Atrocity Crimes Advisory Group, незалежний експерт Зера Козлиєва. Модерував панель Головний міжнародний експерт Проєкту ЄС «Право-Justice» Ерік Сванідзе.