Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконний призов на службу до армії РФ – судитимуть «військового комісара» окупованого півострова

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя, в порядку спеціального досудового розслідування скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного «військового комісара міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим» за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Слідством встановлено, упродовж 2014-2020 років під час проведення на півострові 11 незаконних призовних кампаній обвинувачений на посаді «військового комісара міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим» здійснив примусовий призов кримчан у відповідних районах на строкову військову службу до армії РФ.

Таким чином він реалізовував політику держави-окупанта, спрямовану на проведення незаконних примусових призовних кампаній цивільного населення півострова до лав збройних сил РФ. Такі дії є порушенням ст. 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, яка передбачає заборону державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах.  

Досудове розслідування здійснювалося СУ ГУ СБУ в АР Крим.

Примітка: Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним актом суду.