Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Чернігівщині притягнуто до відповідальності прихильників збройної агресії РФ

Чернігівською обласною прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт стосовно місцевого мешканця за вчинення умисних дій, спрямованих на виправдовування, визнання правомірною збройної агресії Російської Федерації проти України, а також глорифікацію осіб, які здійснювали збройну агресію РФ проти України (ч. 1 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, у травні 2022 року чоловік, використовуючи Інтернет-месенджер, поширював матеріали, у яких виправдовував та прославляв злочинні дії російських військ. У дописах йшлося про те, що метою вторгнення РФ є боротьба зі злом та нацизмом.

Під час проходження огляду на блок-пості у підозрюваного виявлено мобільний телефон з листуванням та матеріалами, які є доказом підтримки дій країни-агресора проти України.

Також за процесуального керівництва обласної прокуратури повідомлено про підозру мешканці Бориспільського району Київської області за скоєння аналогічного злочину.

За даними слідства, під час огляду мобільного телефону жінки виявлено факт поширення матеріалів, у яких прославлялись та виправдовувались дії військових країни-агресора на території України. Підозрювана називала перемогою захоплення окупантами територій Донбасу.

Висновками судової лінгвістичної експертизи підтверджено наявність в опублікованих матеріалах глорифікації – вираження прихильності до військових РФ.

Досудове розслідування за вказаними фактами здійснювалося слідчим відділом УСБУ в області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.