Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Махінації з банківськими платіжними терміналами на понад 1 млн грн – на Харківщині викрито групу осіб

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури 4 особам повідомлено про підозру у шахрайському заволодінні понад 1 млн грн (ч. 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, протягом 2020-2021 року члени організованої групи реєструвалися у якості фізичних осіб-підприємців та складали підроблені документи на ведення підприємницької діяльності, пов’язаної з продажем різних товарів, зокрема книг, спортивного інвентаря, а також з наданням послуг з оренди транспортних засобів, комп’ютерного програмування.

Псевдопідприємці укладали договори еквайрингу з банківськими установами та отримували мобільні платіжні термінали. Шахрайська схема полягала у зловживанні довірою банку. Вони використовували банківські картки, якими через мобільні платіжні термінали оплачувалися неіснуючі товари, а потім оформлювали процедуру його повернення. Банківська установа перераховувала на рахунок «покупця» кошти за нібито повернутий товар.

Фізичні особи-підприємці щоденно мали подавати до банку звіт про всі випадки безготівкового повернення коштів покупцям за повернутий товар, щоб банк у подальшому утримав ці гроші з рахунку ФОПа, але підозрювані таких звітів не подавали і привласнювали гроші собі.

Крім того, вони придбали на «чорному ринку» дані для доступу до зламаних банківських карток іноземних громадян. Члени груп «оплачували» ними товари і послуги через наявні у них мобільні платіжні термінали, а потім виводили гроші на особисті рахунки.

Наразі вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Викриття злочину проводилось спільно з Харківським управлінням кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції України та слідчими ГУНП в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.