Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Максим Попов: Україна на системному рівні намагається змінити ставлення до навколишнього природного середовища, яке сприймали мовчазною жертвою війни

Офіс Генерального прокурора спільно з профільними міністерствами та відомствами напрацьовує спільний план дій задля імплементації положень Екологічного договору для України. Про це радник Генерального прокурора Максим Попов розповів під час спеціальної доповіді на ІІ Форумі з екології та сталого розвитку.

За його словами, в межах створеної Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів Міжвідомчої робочої групи триває робота над формуванням пропозицій, які сприятимуть реалізації основних рекомендацій Екологічного договору для України — комплексної оцінки збитків довкіллю, завданих рф, забезпечення відповідальності за ці злочини та відновлення довкілля.

«На початку лютого цього року Екологічний договір був презентований Президенту України. Вже 16-го лютого Кабінет Міністрів дав доручення створити Міжвідомчу робочу групу щодо напрацювання спільного плану дій. У березні ця група була створена наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та відбулося перше її засідання. Наразі ми в робочому порядку напрацьовуємо спільний план заходів для впровадження в життя цього Екологічного договору», — підкреслив радник Генпрокурора.

Розслідування екологічних злочинів, вчинених в умовах повномасштабної агресії рф — серед головних пріоритетів органів прокуратури. Наразі прокурори спеціалізованої екологічної прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у 209 кримінальних провадженнях щодо російських воєнних злочинів, які завдали шкоду навколишньому середовищу. Серед них 15 — за злочин екоциду.

«Я хотів би процитувати Генерального прокурора Андрія Костіна, який сказав, що довкілля більше не має бути мовчазною жертви війни. Дійсно, зазвичай навколишнє природне середовище називали мовчазною жертвою будь-якого збройного конфлікту. Втім Україна на системному рівні намагається змінити це ставлення, фактично перебуваючи в ролі першопроходця цих складних процесів», — зазначив він.

Радник Генпрокурора також зазначив, що окремою категорією у Реєстрі збитків, завданих агресією російської федерації проти України, є шкода навколишньому середовищу та природним ресурсам України. 

«На сьогодні перший компонент в системі відшкодування збитків створений. Наразі триває робота держави Україна з партнерами щодо створення компенсаційної комісії. Разом з цим триває активна робота нашого дипломатичного корпусу, Міністерства юстиції, Офісу Президента, Верховної Ради України, народних депутатів, Офісу Генерального прокурора щодо того, аби стягнути суверенні активи рф та використати їх, серед іншого, на відновлення навколишнього середовища», — резюмував Максим Попов.

II Форум з екології та сталого розвитку відбувся 17 квітня у Києві та зібрав провідних представників юридичної спільноти, урядовців та експертів, які обговорили формування нової кліматичної політики України та післявоєнне зелене відновлення.

Екологічний договір для України був розроблений Робочою групою високого рівня з питань екологічних наслідків війни, до якої увійшов Генеральний прокурор Андрій Костін. 9 лютого документ був представлений Президенту України Володимиру Зеленському.

Установче засідання Міжвідомчої робочої групи з реалізації Рекомендацій, викладених в Екологічному договорі для України відбулося 21 березня. У ньому взяли участь представники Офісу Генерального прокурора, Міністерства економіки України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства охорони здоров’я України та інших відомств.