Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Катував електричним струмом, щоб вибити покази – на Харківщині експоліціянта підозрюють у держзраді

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури колишньому інспектору СРПП ВП №1 Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області заочно повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, під час окупації м. Балаклія Ізюмського району експоліцейський добровільно пішов на співпрацю з російськими загарбниками та погодився працювати у так званій «народній міліції».

На початку травня 2022 року за його наказом «народні міліціонери» приїхали до місцевого мешканця та примусово відвезли його до псевдоправоохоронного органу.

Підозрюваний намагався вибити з чоловіка інформацію про осіб, які збувають наркотики у Балаклії, щоб показати новій псевдовладі, як ефективно працює «народна міліція».

Аби чоловік розповів все, що йому відомо, на нього надягнули кайданки та за допомогою спеціального пристрою катували електричним струмом.

Також експоліцейський патрулював місцевий ринок та «супроводжував» співробітницю ринку під час вимагання та передачі грошей для окупантів від продавців.

Отримавши від окупаційної адміністрації достатній рівень довіри, підозрюваний спочатку обійняв посаду «командира отдела патрульно-постовой службы Балаклейского отдела полиции Изюмского района», а згодом став і «керівником».

Підвищення він отримав невипадково. Місце керівника «народної міліції» було вакантним через те, що попередній очільник став «мером» окупованого на той час м. Ізюм.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ТУ ДБР, розташованого у місті Полтаві, оперативний супровід — співробітники ДБР, Харківського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України та Управління СБУ в Харківській області.

У вересні 2022 року у м. Куп’янськ правоохоронці затримали попередника підозрюваного — «начальника» так званої «Народної міліції м. Балаклія» — за підозрою у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України). За клопотанням Харківської обласної прокуратури його було взято під варту.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.