Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ірина Венедіктова зустрілась із представниками Національного центру боротьби з організованою злочинністю Чеської Республіки (ФОТО)

Генпрокурор Ірина Венедіктова зустрілась у Празі директором Національного центру боротьби з організованою злочинністю Чеської Республіки Їржі Мазанеком. Цей орган також спеціалізується на викритті економічних злочинів та корупції, кіберзлочинності, тероризму та екстремізму. Сторони обговорили питання поглиблення міжнародного співробітництва на пріоритетних напрямах діяльності.

Спільна проблема для обох держав – боротьба із так званими «ворами в законі», що переховуються по всьому світові. Генпрокурор розповіла, що Україна бореться із злочинною спільнотою одразу в двох площинах – кримінально-правовій і санкційній. Майже рік працює відповідний закон, спрямований на припинення їх діяльності та притягнення до кримінальної відповідальності. Також ухвалено рішення РНБО про обмежувальні заходи до 557 «злодіїв у законі».

«Цей комплекс дій суттєво вдарив по організованій злочинності. Ми працюємо, щоб в Україні не залишилось жодного «вора в законі» і не було кримінальних авторитетів. Однак ці особи обирають собі нові місця переховування, тож окремі представники організованої злочинності можуть переховуватися від українських правоохоронних органів на території Чехії. У зв’язку з цим ми би хотіли об’єднати зусилля з правоохоронними органами Чеської Республіки задля ефективної боротьби з організованими формами злочинності», - заявила Генпрокурор.

Чеські правоохоронці відзначили, що стежать за досвідом нашої держави і вважають санкційні механізми досить ефективними. Вони готові співпрацювати з українськими колегами у рамках міжнародного співробітництва щодо кримінального переслідування осіб із санкційного списку РНБО. Представники Національного центру боротьби з організованою злочинністю назвали правоохоронні органи України ключовими партнерами у викритті таких правопорушень. 

Наразі між Офісом Генерального прокурора та компетентними органами Чеської Республіки створено 2 спільних слідчих групи. Учасники зустрічі обговорили план діяльності міжнародної спільної слідчої групи, створеної з Чехією в березні 2020 року, яка розслідує факти торгівлі дітьми, які народжуються від українських громадянок за програмами сурогатного материнства. До роботи в цій групі також долучилися компетентні правоохоронні органи Швеції та Норвегії.

«Я переконана, що після цієї зустрічі ми ще більше активізуємо міжнародне співробітництво в рамках цієї групи. Хочу відзначити успішну операцію щодо одночасного проведення наприкінці минулого року 29 обшуків на території України, Чеської Республіки і Королівства Швеція. В ході роботи спільної слідчої групи ми отримали важливі докази, які було долучено до матеріалів кримінального провадження. Також вдячна за професіоналізм та зусилля чеських правоохоронців, які виконують великий обсяг роботи у цій справі та передають нам докази протиправних дій», - зазначила Ірина Венедіктова.

Крім того, представники Офісу Генпрокурора домовились з колегами із чеського Національного центру боротьби з організованою злочинністю про обмін досвідом в сфері протидії кіберзлочинам.

Також обговорили співпрацю щодо викриття міжнародної шахрайської схеми імітації інтернет-торгівлі фінансовими продуктами через псевдоплатформи з оборотом від 8 до 10 млн євро, потерпілі від якої громадяни європейський країн.

Під час досудового розслідування встановлено, що учасники злочинної організації виводили грошові кошти, в тому числі і через спеціально створенні і зареєстровані громадянами України фірми на території Чеської Республіки. Українська сторона ініціювала перейняття у чеських правоохоронців кримінальних проваджень стосовно цих осіб, оскільки вони мають важливе значення для ходу та повноти досудового розслідування українського кримінального провадження.

Також сторони визначили вектори взаємодії у сфері протидії корупційним кримінальним правопорушенням, що є пріоритетною для обох інституцій.

«Посилення координаційної ролі прокурорів активізувало цю роботу. Цьогоріч у нас вже майже 1,7 тисяч проваджень, у яких особам повідомлено про підозру в корупційних злочинах. Серед справ, якими можна пишатися – підозри 5 топ-менеджерам «Приватбанку», притягнення до відповідальності народних депутатів, суддів і принципове для нас – прокурорів. Ключ до успіху в боротьбі з корупцією в країні – постійне самоочищення системи», - додала Генпрокурор.

Окремо учасники зустрічі зупинились на питаннях розшуку майна і коштів, здобутих злочинним шляхом та незаконно виведених з України і повернення активів, вкрадених у держави.