Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Екологічні наслідки збройного конфлікту в Україні можуть погіршити проблеми з довкіллям у планетарному масштабі, – Максим Попов під час конференції U4J

Російська війна, яка триває в Україні, вже зараз завдала жахливих наслідків для українського довкілля, природних ресурсів і громадян. Про це зазначив радник Генерального прокурора Максим Попов, модеруючи панель «Судове переслідування воєнних злочинів проти довкілля» в рамках конференції «United for Justice».

«Руйнування або деградація природнього середовища в умовах збройного конфлікту може мати великі гуманітарні наслідки. Війна не лише завдала шкоду природним середовищам існування та екосистемам, але також може вплинути на здоров’я людей далеко за межами зони конфлікту та через тривалий час після його завершення. Таким чином порушуються права людини на життя та на здорове довкілля. Більше того, екологічні наслідки збройного конфлікту в Україні можуть погіршити проблеми з довкіллям у планетарному масштабі», – зазначив Максим Попов.

Учасники панелі обговорювали те, як мінімізувати такі наслідки, а також шукали рішення, як притягнути злочинців до відповідальності за заподіяне.

У панелі взяли участь Руслан Стрілець, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України, Richard J Rogers, Executive Director, Climate Counsel, Marja Lehto, Senior Expert of Public International Law in the Ministry for Foreign Affairs of Finland, Former Member of the International Law Commission and Special rapporteur for the topic «Protection of the environment in relation to armed conflicts», Maud Sarliève, International expert advising on the investigation and prosecution of war crimes, EU Project Pravo-Justice.