Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Двох окупаційних суддів з Криму судитимуть за колабораціонізм

За процесуального керівництва прокуратури автономії у порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальні акти стосовно двох окупаційних суддів за фактом колабораційної діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що у березні 2022 року указом президента РФ обвинувачених було призначено на посади голови Роздольненського районного суду Республіки Крим та судді Верховного суду Республіки Крим. Вони добровільно обійняли посади у незаконно створених судових органах в окупованому Криму.

Від імені та в інтересах країни-окупанта один з обвинувачених ухвалив 72 рішення у цивільних та 12 рішень у кримінальних справах. Інший - за цей час взяв участь у розгляді щонайменше 111 матеріалів кримінальних справ. Таким чином, обвинувачені сприяли функціонуванню окупаційних судових органів на півострові.  

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось CУ ГУ СБУ в АР Крим.

Також стосовно цих осіб вже перебувають на розгляді в судах обвинувальні акти за фактом вчинення ними державної зради (ст. 111 КК України).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним актом суду.