Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
4 кримських суддів судитимуть за державну зраду

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування скерувала до суду 4 обвинувальні акти стосовно 4 кримських суддів за фактом державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).

Слідством встановлено, що після окупації півострова у 2014 році 4 українських суддів, які працювали у судах АР Крим, зрадили присязі на вірність народу України та перейшли на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта. Обвинувачені обійняли посади «суддів» у незаконно створених: Верховному суді Республіки Крим, Первомайському районному суді Республіки Крим та Керченському міському суді Республіки Крим.

Обвинувачені сприяли становленню та зміцненню окупаційних судових органів на півострові, а також брали участь у формуванні та організації роботи окупаційних судів. Вони надавали допомогу представникам держави-окупанта у проведенні підривної діяльності проти України та у переході судової системи України, що діяла в Криму, на відправлення правосуддя за законодавством РФ.

Санкція інкримінованої обвинуваченим статті передбачає покарання від дванадцяти до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Мелітополі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.