Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
12 тис доларів США за незаконний перетин кордону військовозобов’язаними – в організації схеми викрито ще одного адвоката

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури у межах розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного переправлення чоловіків призовного віку через кордон повідомлено про підзору п’ятій учасниці організованої групи - столичній адвокатесі. Їі викрито в організації та керівництві злочинною схемою, підробленні офіційних документів та здійсненні несанкціонованих дій із інформацією, яка оброблюється у автоматизованих системах (ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 332, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 362 КК України).

За даними слідства, після введення обмежень на виїзд за кордон чоловікам призовного віку в умовах воєнного стану, група осіб за грошову винагороду розробила та впровадила механізм виготовлення підроблених лікарських документів. На підставі цих документів військовозобов’язані чоловіки могли безперешкодно перетинати державний кордон України. Вартість таких «послуг» становила 12 тис доларів США з людини.

У ході слідчих дій встановлена співорганізатор схеми – ще одна столична адвокатка, яка стала п’ятою підозрюваною у цьому кримінальному провадженні.

Раніше керівником Київської міської прокуратури організатору схеми - столичному адвокату було повідомлено про підозру. У серпні 2022 року під час одержання коштів її затримали правоохоронці.

За результатами досудового розслідування правоохоронці встановили причетність до злочинної схеми ще трьох осіб, яким у жовтні 2022 року також повідомлено про підозру.

За даними слідства, учасники організованої групи причетні до незаконного переправлення через державний кордон України мінімум трьох осіб. 

Наразі слідчі дії у кримінальному провадженні тривають. Встановлюються інші особи, які також можуть бути причетними до цього злочину.

Викрито протиправну діяльність прокурорами спільно зі слідчими ГУНП у м. Києві за матеріалами та у взаємодії з управлінням міграційної поліції ГУ Нацполіції у м. Києві та ДКІБ СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.