Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Звернення Генерального прокурора


Восьмий рік поспіль триває збройна агресія Російської Федерації проти України. Ворог тимчасово окупував частину території нашої держави та зухвало використовує свій державний апарат і збройні сили та спеціально створені незаконні збройні формування для постійної ескалації конфлікту.
 
За цей час загинули більше ніж чотири тисячі українських військовослужбовців і понад три тисячі мирних мешканців, ще майже двадцять тисяч осіб отримали поранення різного ступеня тяжкості. Навіть під час режиму «тиші» ми постійно продовжуємо зазнавати непоправних втрат. 

Роки війни принесли нам чимало лиха та болю. Перед очима постають страшні терористичні акти бойовиків проти мирних громадян: обстріли міст Маріуполя та Краматорська, рейсового автобуса біля міста Волновахи, збиття рейсу Малайзійських авіаліній та багато інших. Однак одним із переломних моментів війни на Сході України, коли наші Збройні Сили втратили ініціативу на Донбасі та перейшли від наступу до оборони, стали бої під Іловайськом у серпні 2014 року. 

Кожен із нас розуміє невимовний біль втрати близьких людей і душевних переживань, зумовлених їх зникненням та взяттям у полон. Пишаємося мужністю героїв, які ціною власного життя зупинили ворога і не допустили, щоб Київ, Дніпро, Харків та інші міста нашої рідної України, перетворилися на руїни або окуповані території. І ми не маємо права забути наслідки тих трагічних подій та заслуги наших захисників!

Тож я, як Генеральний прокурор, щодня вимагаю від підлеглих працівників докладати максимум зусиль, спрямованих на забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом та агресією Російської Федерації, яких із 2014 року зареєстровано понад тридцять тисяч. 

З метою підвищення ефективності розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, мною у липні цього року проведено спільну нараду керівників правоохоронних органів, за результатами якої прийнято рішення про створення спеціалізованих слідчих підрозділів у Головних слідчих управліннях Служби безпеки України та Національної поліції України, а також їхніх регіональних підрозділах у Донецькій і Луганській областях. 

Щодо боїв у районі міста Іловайська слід зауважити, що розслідування обставин загибелі та зникнення сотень українських військовослужбовців не припиняється ні на день.

На сьогодні у провадженні повідомлено про підозру першому заступнику начальника Генерального штабу Збройних Сил Російської Федерації та колишньому начальнику Головного управління Генерального штабу ЗС РФ, який наразі є заступником Міністра оборони Російської Федерації. Саме вони здійснювали безпосереднє командування і контроль за підрозділами Збройних Сил Російської Федерації під час їх вторгнення на територію України у серпні 2014 року та спільно з іншими особами організували віроломне вбивство українських воїнів біля міста Іловайська. 

У серпні 2021 року статусу підозрюваних набули ще два російських генерала, а саме начальник Головного штабу Сухопутних військ – перший заступник Головнокомандувача Сухопутних військ ЗС РФ та начальник Центрального командного пункту Генерального штабу ЗС РФ, які посягали на територіальну цілісність і недоторканність нашої держави і також причетні до зазначеного віроломства. 

Повідомлено про підозру п’ятнадцятьом бойовикам «ДНР», які катували українських військовослужбовців, полонених під час боїв у районі міста Іловайська, з них трьом – поточного року. 

Водночас матеріали щодо цих жахливих трагічних подій у квітні цього року Офісом Генерального прокурора передано для вивчення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду, і ми очікуємо його рішення.

Крім кримінальних переслідувань ворожих командирів і військовослужбовців, у межах цього провадження також перевіряються обставини можливого недбалого ставлення до військової служби командування Антитерористичної операції та керівників секторів. 

У зв’язку з необхідністю з’ясування детальних питань щодо відповідності керівним документам дій військових службових осіб під час планування і безпосереднього виходу з оточення підрозділів сил АТО і добровольчих батальйонів Міністерства внутрішніх справ України і Національної гвардії України тощо призначено судову військову експертизу. Серед питань, поставлених перед експертами, є і ті, що сформульовані потерпілими. 

З метою забезпечення достатнього рівня публічності та відкритості результатів розслідування Іловайської трагедії нами ініційовано розсекречення матеріалів кримінального провадження щодо організації та проведення бойових дій у районі міста Іловайська. Враховуючи, що вирішення цих питань перебуває поза межами компетенції органів прокуратури та слідства, відповідні клопотання про розсекречення документів Головним слідчим управлінням Служби безпеки України скеровано до Генерального штабу Збройних Сил України, Штабу Антитерористичного центру та Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки України для прийняття відповідних рішень.

Водночас з огляду на норми законодавства ця процедура не є швидкою і потребує певного часу. Тому розсекречені матеріали будуть оприлюднюватися поетапно з додержанням вимог закону щодо державної таємниці та таємниці досудового розслідування і саме тих документів, які дадуть можливість суспільству оцінити події бойових дій, що відбулися у серпні 2014 року.

Наразі ми працюємо над удосконаленням офіційного вебсайту Офісу Генерального прокурора, на якому розміщено окремий розділ, присвячений Іловайським подіям, де кожен зможе отримати інформацію про хід та результати слідства, а також ознайомитися з розсекреченими матеріалами. 

Це наш перший подібний досвід, і ми пішли на цей крок тому, щоб суспільство знало правду! 

Також у цій вкладці кожен потерпілий чи свідок Іловайських подій зможе знайти контактний номер телефону та електронну пошту прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво розслідуванням.

Історія ніколи не забуде Іловайську трагедію, душевні рани від якої навряд чи колись загояться. Тож установлення істини та притягнення до відповідальності всіх винних осіб, причетних до цих жахливих подій, є тією обов’язково сатисфакцією, без якої неможлива довіра суспільства до органів правопорядку.
 

Генеральний прокурор
Ірина Венедіктова