Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Завдяки прокуратурі на Житомирщині у власність громади повернуто понад 625 га землі

Житомирська обласна прокуратура у суді домоглася повернення Малинській об’єднаній територіальній громаді Коростенського району 625 га земель сільгосппризначення вартістю понад 124 млн грн.

Прокурорами встановлено, що сільськогосподарський виробничий кооператив два роки тому зареєстрував право приватної власності на 47 земельних ділянок. При цьому було використано документи, у яких йшлося, що він нібито є правонаступником попереднього власника землі. Згодом значний масив землі цим же кооперативом було переоформлено на інше товариство.

Однак право приватної власності на сільгоспугіддя зареєстровано незаконно, оскільки попередній власник – колективне сільськогосподарське підприємство насправді було ліквідоване ще понад 20 років тому. Тоді ж частину землі розподілено між громадянами-власниками земельних часток, а решту передано до земель запасу сільської ради.

Кооператив не мав жодних законних підстав для реєстрації права приватної власності на майже пів сотні земельних ділянок.

З метою витребування масиву земель сільськогосподарського призначення з приватної власності та повернення територіальній громаді, прокуратура звернулася до Господарського суду Житомирської області з відповідним позовом, який задоволено.