Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За ухилення від сплати 41,2 млн грн податків судитимуть ексгендиректора ПАТ «Сумське МНВО ім. М.В. Фрунзе»

Окружна прокуратура міста Суми направила до суду обвинувальний акт стосовно колишнього генерального директора ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання ім. М.В. Фрунзе» за фактом зловживання повноваженнями та ухилення від сплати податків (ч. 2 ст. 364-1 та ч. 3 ст. 212 КК України).

Слідством встановлено, що у квітні 2013 році обвинувачуваний уклав іпотечний договір з кредитною установою та передав їм під заставу все майно дитячого оздоровчого центру «Чайка», що належав науково-виробничому об’єднанню. Однак відповідно до чинного законодавства, майно дитячого закладу оздоровлення та відпочинку не може бути об’єктом звернення стягнення за борговими зобов’язаннями та не може передаватися у заставу.

Підприємство позичку не повернуло, у 2021 році банк забрав дитячий оздоровчий табір у рахунок погашення заборгованості. Незаконними діями генерального директора об’єднанню завдано шкоду в розмірі понад 25,4 млн грн –ринкова вартість нерухомого майна оздоровчого центру.

Також, будучи розпорядником коштів товариства та достовірно знаючи про нараховані зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, обвинувачуваний не сплачував податки упродовж 8 місяців 2018 року.

З аналізу руху коштів товариства встановлено, що в цей період на рахунках було достатньо коштів, які були перераховані в якості оплати за товари, роботи та послуги на рахунки інших суб'єктів господарювання. Відтак у товариства була об'єктивна можливість повністю і своєчасно сплатити до бюджету податок в сумі понад 41,2 млн грн.

Досудове розслідування здійснювалося слідчими ГУ Нацполіції в Сумській області за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань у Сумській області ДСР Нацполіції.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.