Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
За держзраду та дезертирство судитимуть п’ятьох ексофіцерів

За процесуального керівництва прокурорів Запорізької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері до суду скеровано обвинувальні акти стосовно п’ятьох колишніх офіцерів Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України за фактами державної зради та дезертирства (ч.1 ст. 111, ч. 1 ст. 408 КК України).

Розслідуванням встановлено, що у 2014 році під час тимчасової окупації території АР Крим та м. Севастополя РФ, заступник начальника тилу, начальник відділення артилерії управління забезпечення навчань військ, старший інженер-випробувач відділення наукових досліджень і випробувань, начальник служби інженерно-авіаційної служби та начальник служби безпеки польотів – старший льотчик-випробувач, зрадивши військовій присязі на вірність українському народу, відмовились нести службу у Збройних Силах України. Вони не виконали наказ про перебазування Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України з території АР Крим до місця тимчасового базування. Перейшовши на бік ворога, обвинувачені вступили на службу до лав збройних сил РФ.

З 2014 року і дотепер вони проходять військову службу в підрозділі збройних сил РФ – «Государственный авиационный научно-испытательный центр 929 ГЛИЦ ВВС ВС РФ».

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювали слідчі територіального управління ДБР, розташованого в м. Мелітополі.

У зв’язку з переховуванням підозрюваних на тимчасово окупованій території України, досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювалось в порядку спеціального досудового розслідування (in absentia).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку
і встановлено обвинувальним вироком суду.