Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Видають фейкові атестати на тимчасово окупованій Донеччині – чотирьох освітян притягнуто до відповідальності за колабораціонізм

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури трьом громадянам України заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у квітні-липні 2022 року троє освітян Донеччини надали добровільну згоду на співпрацю з окупаційною владою РФ та обійняли псевдопосади у так званих навчальних закладах «ДНР». Директор КЗ «Республіканська загальноосвітня школа 1-3 ступенів ім. Героя Радянського Союзу М.П. Могильного Нікольської селищної ради Донецької області» став «керівником Муніципального бюджетного загальноосвітнього закладу «Школа ім. Героя Радянського Союзу Могильного» адміністрації Новоазовського району».

Завідувачка кафедри «Архітектура» ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет» у м. Маріуполі погодилась очолити кафедру «Будівництво, архітектура і дизайн» та стала помічницею так званого ректора вишу, а директорка КЗ «Гімназія зі структурним підрозділом початкової школи № 21 Маріупольської міської ради Донецької області» обійняла псевдопосаду «директора Муніципального бюджетного загальноосвітнього закладу «Середня школа № 65 міста Маріуполь».

Використовуючи надані ворогом «повноваження», педагоги впроваджують стандарти освіти держави-агресора, які будуються на возвеличенні «руського миру» і нав’язуванні ненависті до України, її духовних, етичних та історичних цінностей. Один з освітян підписав та видав випускнику фейковий документ про завершення навчання в окупованій школі. Двоє інших поширили у мережі Інтернет інформацію про початок нового навчального року в очолюваних закладах та обіцяли по його завершенні видати здобувачам освіти такі ж фейкові дипломи та атестати.

Окрім цього, скеровано до суду обвинувальний акт стосовно мешканки смт Мироновський, яка також перейшла на бік ворога та обійняла посаду так званої директорки «Муніципальної бюджетної загальноосвітньої установи «Миронівська школа № 10 м. Дебальцеве» окупаційної адміністрації РФ. Жінка здійснює загальне керівництво діяльністю школи та організовує учбовий процес згідно з законодавством загарбників. Обвинувачена брала участь у врученні випускникам закладу фейкових атестатів зразку «ДНР», чим впроваджувала стандарти освіти держави-агресора.

Досудові розслідування здійснюються СВ 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.