Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Трьох жителів Луганщини судитимуть за організацію псевдорефендуму щодо «приєднання» до рф

Прокурори органів прокуратури Луганської області скерували до суду обвинувальні акти стосовно трьох громадян, які брали участь в організації та проведенні псевдореферендуму у захоплених ворогом населених пунктах регіону.

Їм інкриміновано посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Серед обвинувачених – затримана у квітні цього року жителька Старобільського району. Наразі вона перебуває під вартою.

Слідством встановлено, що жінка була так званим «членом територіальної виборчої комісії» під час проведення незаконного волевиявлення щодо «приєднання» до складу рф у вересні 2022 року.

Обвинувачена перевіряла паспорти громадян, видавала «бюлетені», вносила відомості до фейкових списків виборців та підраховувала «голоси».

За участь в організації псевдореферендуму отримала 77 тис російських рублів. Пізніше виїхала на підконтрольну Україні територію.

Також судитимуть жителів Щастинського та Сватівського районів. Стосовно них проводилося спеціальне досудове розслідування.

Жінка виконувала функції так званого «члена ТВК» у смт Станиця Луганська, чоловік – проводив голосування поза межами виборчої дільниці за місцем проживання мешканців с. Стельмахівка. 

Досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.