Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть керівника Черкаської єпархії УПЦ (МП), який розпалював релігійну ворожнечу та виправдовував збройну агресію рф

Прокурори Черкаської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно керівника Черкаської єпархії УПЦ (МП).

Йому інкриміновано порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, виправдовування та визнання правомірною збройної агресії рф проти України (ч. 1 ст. 161, ч. 2 ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Розслідуванням встановлено, що керівник єпархії у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян, а також в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності та переконань.

Своїми діями він розпалював міжрелігійну ворожнечу на користь рф.

Також після російського вторгнення під керівництвом митрополита після російського вторгнення оновлено офіційний сайт єпархії за шаблонами православних інтернет-ресурсів держави-агресора. Туди додали гіперпосилання, за якими можна було перейти на сайти РПЦ.

Священнослужитель забезпечував систематичне розміщення інформаційних матеріалів із наративами московського патріарха Кирила і закликами до об’єднання церков та суспільства задля перемоги росії.

Зміст публікацій містив ознаки виправдовування, заперечення та визнання правомірною збройної агресії рф проти України.

Наразі обвинувачений перебуває під цілодобовим домашнім арештом з електронним засобом контролю.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Управління СБУ в Черкаській області.

Примітка: відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.