Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Спроба виїзду з України у якості студентів закордонного університету – на Сумщині викрито трьох осіб

За процесуального керівництва Білопільського відділу Сумської окружної прокуратури повідомлено про підозру трьом чоловікам, які замовили підроблені документи та використали їх з метою отримання дозволу для виїзду за кордон (ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 та ч. 4 ст. 358 КК України). Одному із них також інкриміновано сприяння у незаконному переправленню осіб через державний кордон України (ч. 2 ст. 332 КК України).

За даними слідства, житель Сумського району в інтернеті знайшов оголошення про надання послуг з допомоги у виїзді за кордон чоловікам призовного віку. Після оплати послуг він отримав пакет документів про його нібито навчання в одному з університетів Сінгапура. Використавши підроблені документи, підозрюваний отримав відстрочку від мобілізації та дозвіл на виїзд за кордон для нібито здобування вищої освіти.

Про цю незаконну схему та свій досвід він розповів двом своїм знайомим і поділився з ними контактами особи, яка виготовила пакет підроблених документів. Його товариші також замовили собі аналогічні документи, які використали для отримання дозволу на виїзд за кордон.

Скористатись підробленими документами та виїхати за межі України чоловіки не встигли, оскільки їх викрили правоохоронці.

Незаконну схему виїзду за кордон припинено слідчими відділення поліції №1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції за матеріалами Управління міграційної поліції Головного управління Нацполіції в Сумській області за сприяння Сумського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Стосовно особи, яка готувала підроблені документи, триває досудове розслідування.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.