Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Результати реформування прокуратури



Реформування органів прокуратури розпочалося з прийняттям Закону України від 19.09.2019 № 113-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» (далі – Закон № 113-ІХ). 

Відповідно до пункту 13 розділу ІІ «Прикінцеві і перехідні положення» Закону № 113-IX (далі – Закон № 113-ІХ) та Порядку проходження прокурорами атестації, затвердженого наказом Генерального прокурора від 03.10.2019 № 221 (далі – Порядок № 221), атестація прокурорів включає три етапи: 

1) складення іспиту у формі анонімного тестування з використанням комп’ютерної техніки з метою виявлення рівня знань та умінь у застосуванні закону, відповідності здійснювати повноваження прокурора;

2) складання іспиту у формі анонімного тестування на загальні здібності та навички з використанням комп’ютерної техніки (етап визначений Порядком);

3) проведення співбесіди з метою виявлення відповідності прокурора вимогам професійної компетентності, професійної етики та доброчесності. Для оцінки рівня володіння практичними уміннями та навичками прокурори виконують письмове практичне завдання. 

Наразі основний етап атестації завершено. Водночас Офіс Генерального прокурора забезпечує проведення атестації для прокурорів, які участь в ній не брали, а також поновлених за рішеннями судів, на виконання вимог Закону України від 15.06.2021 № 1554-ІХ «Про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» щодо окремих аспектів дії перехідних положень».  

Так, у Генеральні прокуратурі України із 1083 прокурорів, які подали заяви про намір пройти атестацію, успішно її пройшли 646.

Офісом Генерального прокурора забезпечено проведення атестації прокурорів регіональних та місцевих прокуратур. 

До участі в атестації допущено 3697 прокурорів регіональних прокуратур.

Успішно пройшли атестацію 2769 прокурорів регіональних прокуратур, у тому числі поновлені за рішеннями судів. 

У жовтні 2020 року було розпочато процедуру атестації прокурорів місцевих прокуратур, військових прокуратур гарнізонів (на правах місцевих), до участі в якій допущено 6130 прокурорів.

Успішно пройшли атестацію 4974 прокурорів місцевих прокуратур, військових прокуратур гарнізонів (на правах місцевих), у тому числі поновлені за рішеннями судів.

У ході реформи загалом успішно пройшли атестацію 8389 прокурор Генеральної прокуратури України, регіональних та місцевих прокуратур (станом на листопад 2023 року).

Понад 2,7 тис. прокурорів, які неуспішно пройшли атестацію, оскаржили рішення кадрових комісій та/або накази про звільнення в судовому порядку.