Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Організація незаконного перетину кордону військовозобов’язаними через систему «Шлях» – у Києві затримано групу осіб

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва затримано та повідомлено про підозру трьом громадянам в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 2 ст. 332 КК України).

За даними слідства, група осіб у змові з керівником громадської організації розробили схему незаконного переправлення через державний кордон чоловіків призовного віку, яким обмежено виїзд під час воєнного стану в Україні.

У серпні 2022 року один з учасників групи за грошову винагороду у сумі 3000 доларів США запропонував військовозобов’язаному сприяння у перетині кордону. За ці кошти він пообіцяв  включити його до системи «Шлях» - переліку водіїв, яким надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та воєнного стану, начебто з метою купівлі автотранспортних засобів за кордоном для потреб Збройних Сил України.

Після одержання першої частини коштів - 1000 доларів США, інший учасник групи – голова громадської організації, підготував необхідний пакет документів до Міністерства інфраструктури України з пропозиціями від ГО щодо включення військовозобов’язаного до системи «Шлях».

Після погодження всіх необхідних процедур та включення військовозобов’язаного до системи, один з учасників групи повідомив про необхідність сплати іншу частину грошових коштів – 2000 доларів США, яку необхідно буде передати довіреній особі.

Після одержання від військовозобов’язаного 2000 доларів США правоохоронці затримали трьох учасників схеми в порядку ст. 208 КПК України. Під час обшуків вилучили документи та носії інформації, які підтверджують протиправну діяльність групи.

Досудове розслідування здійснюється за матеріалами ДЗНД СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.