Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Офіс Генпрокурора продовжує роботу над реалізацією підходів до ведення справ щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом

Офісом Генерального прокурора продовжується активна робота над впровадженням Стратегії забезпечення підходу, орієнтованого на постраждалих та свідків, для ведення справ щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

21 листопада у м. Краків Стратегію презентовано у рамках проведення тренінгу із супроводу та підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та інших воєнних злочинів в Україні. Захід був організований Global Network of Women Peacebuilders та Всеукраїнською громадською організацією «Центр – Розвиток демократії» за підтримки Австрійського агентства розвитку.

Учасниць тренінгу, серед яких були представники та представниці громадських організацій, органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування, ознайомлено із роботою Офісу Генпрокурора на цьому напрямі. Також акцентовано на важливості напрацювання нових підходів і методологій документування фактів сексуального насильства, пов’язаного із збройним конфліктом.

Окрему увагу під час тренінгу приділено організації роботи мобільних груп Офісу Генерального прокурора та Національної поліції України під час виїздів на деокуповані території.

Також 24 листопада 2022 року у м. Дніпро Офісом Генпрокурора проведено навчання на виконання заходів із запровадження спеціалізації працівників щодо СНПК у правоохоронних органах і органах правопорядку, зокрема Національній поліції України та органах прокуратури.

Навчальний захід «Виявлення та фіксація кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості особи в умовах воєнного стану», організовано Національною поліцією України для поліцейських головних управлінь Національної поліції в Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях.

Навчання стосувалося інтегрування заходів реагування на СНПК між секторами шляхом зміцнення координації та співпраці у рамках програми тренінгу. Розглядалися питання щодо виокремлення видів СНПК відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, документування таких фактів у відповідності до міжнародного протоколу із документування та розслідування сексуального насильства у конфлікті, принципів реагування за допомогою підходу, орієнтованого на тих, хто постраждав від СНПК, поваги до потреб та вибору потерпілих і свідків, а також приділення пріоритетної уваги їх захисту та підтримці.

Участь у заході взяли поліцейські підрозділів превентивної діяльності - дільничні офіцери поліції та поліцейські підрозділів протидії домашньому насильству, а також слідчі підрозділів, які входять до складу місцевих робочих груп із виявлення та документування СНПК.