Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Незаконні археологічні розкопки в Криму – повідомлено про підозру двом керівникам окупаційних установ

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя двом керівникам окупаційних установ повідомлено про підозру за фактом проведення ряду незаконних археологічних розкопок на території півострова та пошкодження об’єктів культурної спадщини України (ч. 4 ст. 298 КК України).

За даними слідства, підозрювані тривалий час працюють у сфері дослідження археології та обіймають керівні посади у створених окупаційною адміністрацією Інституті археології Криму та Науково-дослідницькому центрі історії та археології Криму. Після окупації півострова з 2015 року до 2022 року вони керували проведенням незаконних археологічних розкопок на території печерного міста «Ексі-Кермен», яке є об'єктом культурної спадщини національного значення. При цьому жодних дозвільних документів на проведення археологічних розвідок та розкопок від компетентних органів України вони не отримували.

Протягом 8 років окупації РФ та її окупаційна адміністрація сприяє проведенню незаконних археологічних розкопок й розвідок на території півострова, що спричиняє руйнування об’єктів культурної спадщини України. Також окупанти проводять незаконні реставрації таких об’єктів задля викривлення історії Криму та демонстрації її «російської» складової.

Досудове розслідування здійснюється СУ ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.