Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Інтерв'ю Генерального прокурора Андрія Костіна для CNN

ВІДЕО ІНТЕРВ'Ю

Район, який сьогодні зазнав російських ударів у Краматорську, знаходиться поруч із зоною активних пошуково-рятувальних робіт через атаки минулої ночі. Чи є це можливим воєнним злочином Путіна?

Це однозначно воєнний злочин. І я хочу додати до того, що повідомив ваш колега з Краматорська. Лінія фронту зараз – це кожне місто, кожний населений пункт в Україні. Два тижні тому ми були свідками знищення дев'ятиповерхового будинку в Дніпрі, де загинуло 46 людей, з них шестеро дітей. Ще п'ятеро дітей залишилися сиротами. Тож жодне місто не є захищеним від можливих воєнних злочинів росі

Вчора я брав інтерв'ю у ізраїльського прем'єр-міністра Нетаньягу в Єрусалимі, і я запитав про його основні кроки після переобрання. Він думає про надання певної військової та гуманітарної допомоги Україні. Проте ніякої конкретики стосовно зброї. Він підкреслив, що ізраїльтяни, знищуючи іранську зброю, допомагають Україні, адже ті є союзниками росіян. Яке ваше послання прем'єр-міністру Нетаньяху? Чи повинен Ізраїль робити більше?

Я думаю, що одного року брутальної агресії Путіна і його армії проти України достатньо, аби прийняти рішення і не бути нейтральним. Кожна цивілізована людина, кожна цивілізована нація у світі повинна бути разом з Україною, об'єднавшись проти путінської агресії. Будь-яке рішення про військову, фінансову та гуманітарну допомогу є суттєвим і необхідним для того, щоб ми виграли цю війну. Адже це війна демократії проти тиранії.

Сьогодні ми дізналися, що Європейський Союз створює новий Міжнародний центр у Гаазі для переслідування злочину агресії Росії проти Україні. Як це доповнить існуюче розслідування воєнних злочинів Міжнародним кримінальним судом?

Це надзвичайно важлива новина. Ми витратили багато часу на спілкування з нашими друзями з Нідерландів та Брюсселя для того, щоб створити цей центр для переслідування злочину агресії. Він буде створений під егідою Євроюсту і буде розташований в Гаазі, буде працювати під егідою спільної слідчої групи, яка була створена Україною, Латвією, Литвою, Естонією, Словаччиною, Румунією та Польщею.

Я сподіваюся, що це стане основою для майбутнього міжнародного трибуналу за злочин агресії, щоб покарати найвище військово-політичне керівництво Росії за злочин агресії. Без цього злочину не було б подальших шокуючих воєнних злочинів. Це первинний злочин, і за нього має бути покарання.

Завтра з вами зустрінеться генеральний прокурор Меррік Гарланд. Чого ви прагнете від цієї зустрічі? Про що ви збираєтеся з ним говорити?

Ми багато чого зробили після мого першого візиту у вересні, коли ми підписали меморандум про взаєморозуміння. Я вдячний американському народу за прийняття двох важливих законів, які розширюють юрисдикцію Мін'юсту щодо воєнних злочинів, скоєних в Україні, і які дозволяють конфісковувати активи Росії, російських олігархів для того, щоб компенсувати збитки українським жертвам війни. 

Це буде першочерговим завданням нашої дискусії разом з робочою групою і разом з іншими підрозділами Мін'юсту.

Мені не треба зайвий раз нагадувати вам про корупцію у вашому уряді. Уряд Зеленського взяв курс на боротьбу з корупцією. У той же час ви ведете оборону проти Росії, щоб виконати всі умови для вступу до Європейського Союзу. Під час обшуку на тижні українські чиновники виявили в будинку виконувача обов'язків голови податкової служби пачки готівки, коштовності та розкішні автомобілі. 

Президент Зеленський також звільнив кількох високопосадовців. Я знаю, що ви робите це, адже це правильні дії. Я знаю, що ви робите це, бо прагнете приєднатися до Європейського Союзу. Але мені також цікаво, наскільки сильно ви боїтеся, що ця корупція може зашкодити суспільній підтримці заходу? Ніхто не хоче чути, що їхні податки, які йдуть на підтримку цієї благородної справи захисту України, насправді йдуть в кишені корумпованих українських урядовців.

Україна – наш дім, і якщо ми хочемо тримати його в чистоті, нам потрібно регулярно робити прибирання. Це прибирання від корупції, ми робимо очищення. Ми миємо підлогу, ми викидаємо сміття, і якщо бруд з'являється знову, ми знову його витираємо і робимо наш дім чистим. 

Що стосується міжнародної допомоги, то я маю низку зустрічей тут, у Вашингтоні, щоб сказати, що ми відкриті для будь-якого моніторингу, ми відкриті для будь-якої інспекції.

І як Генеральний прокурор, я хочу сказати, що у нас немає жодного випадку зловживання американською військовою та фінансовою підтримкою. Ми працюємо з генеральними інспекторами, які були минулої п'ятниці в Україні, і ми продовжуємо цю роботу сьогодні. Але найголовніше для мене на посаді генпрокурора – це очистити мою країну від корупції для українців і для української нації.