Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
​Генеральні прокурори України та США підписали Меморандум про взаєморозуміння

20 вересня в рамках офіційного візиту до Сполучених Штатів Америки Генеральний прокурор Андрій Костін зустрівся з Генеральним прокурором та Міністром юстиції США Мерріком Б. Гарландом. Основною метою зустрічі було обговорення зусиль щодо притягнення до відповідальності осіб, причетних до воєнних злочинів та інших звірств, вчинених під час неспровокованої агресії Росії проти України.

В ході зустрічі сторони окреслили напрями посилення співпраці та підписали Меморандум про взаєморозуміння для полегшення співпраці, координації та усунення конфліктних ситуацій у відповідних розслідуваннях та переслідування, що проводяться у кожній з країн.

Генеральний прокурор Меррік Б. Гарланд зазначив: «Сполучені Штати підтримують народ України у його невтомному прагненні дотримуватися верховенства права та домагатися справедливості для постраждалих в умовах російської агресії, що триває. Сьогодні Департамент юстиції та Офіс Генерального прокурора оголосили про наше рішення тісніше співпрацювати з метою виявлення, затримання та притягнення до відповідальності осіб, причетних до воєнних злочинів та інших звірств в Україні. Ми будемо безкомпромісними у цих питаннях».

«Підписаний сьогодні Меморандум про взаєморозуміння дозволяє нам активізувати наші спільні зусилля у забезпеченні відповідальності за міжнародні злочини. Шляхом встановлення офіційних рамок співпраці ми посилимо ефективне розслідування та судове переслідування злочинів, вчинених російськими військовими в Україні, а також забезпечимо справедливість для постраждалих», – підкреслив Андрій Костін.

Меморандум сприятиме підвищенню ефективності розслідувань та судового переслідування відповідно до національного законодавства, усуненню бар'єрів для своєчасного та ефективного обміну інформацією та доказами між двома країнами, а також полегшенню технічного співробітництва.

Генеральний прокурор Андрій Костін також висловив глибоку вдячність Генеральному прокурору та Міністру юстиції США Мерріку Б. Гарланду за створення Групи з розслідування воєнних злочинів (War Crimes Accountability Team) та призначення Елі Розенбаума провідним радником. Група була створена за результатами візиту пана Гарланда в Україну 21 червня 2022 року. Основною метою Групи є централізація та посилення поточної роботи Департаменту юстиції США щодо притягнення до відповідальності осіб, які вчинили воєнні злочини та інші звірства в Україні. Центральним компонентом місії Групи є подальше розслідування потенційних воєнних злочинів, щодо яких Сполучені Штати мають юрисдикцію. Таких як вбивство та поранення американських журналістів, які висвітлювали російську агресію в Україні. Андрій Костін також подякував за юридичні консультації, які Група надає українським прокурорам у окремих справах щодо воєнних злочинів.

Офіс Генпрокурора також створив Міжвідомчу робочу групу з питань заморожування активів в Україні. Вона уповноважена координувати зусилля правоохоронних органів та інших державних органів України, залучених до розшуку, арешту та конфіскації активів, що пов'язані з особами, прямо чи опосередковано причетними до російської агресії.

Генеральний прокурор Андрій Костін висловив готовність до налагодження тісної співпраці із Групою Task Force KleptoCapture (TFKC), створеною Департаментом юстиції США. Група уповноважена використовувати органи, що здійснюють конфіскацію активів у цивільному та кримінальному порядку, для вилучення активів підсанкційних осіб, або активів, визначених як доходи від протиправної діяльності. З моменту свого створення Група, серед іншого, сприяла арешту та конфіскації таких активів як яхти та літаки підсанкційних осіб, які мають тісні зв'язки з російською владою, ліквідувала російські злочинні мережі та забезпечила примусове виконання санкцій.

Андрій Костін висловив вдячність за допомогу Групі KleptoCapture та Секції з питань повернення активів та боротьби з легалізацією доходів Кримінального відділу Департаменту юстиції США, а також Управлінню з міжнародних справ Департаменту юстиції США. Він наголосив, що «ми маємо діяти спільно, щоб довести — воєнним злочинцям не сховатися. Воєнні злочини РФ будуть розслідувані, їх винуватці — покарані».