Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін зустрівся із польським колегою Збігнєвим Зьобро

Під час візиту до Варшави Генеральний прокурор Андрій Костін зустрівся з Міністром юстиції, Генеральним прокурором Польщі Збігнєвим Зьобро.

Андрій Костін вкотре висловив глибоку вдячність польському народу за допомогу з перших хвилин збройної агресії російської федерації проти України.

"Глибоко поважаємо і цінуємо те, що Польща завжди була і є надійним партнером та другом для нашої країни, та те, що Ви одні із перших протягнули руку професійної допомоги і проявили ініціативу у створенні Спільної слідчої групи (JIT) для розслідування злочину агресії та воєнних злочинів на території України", – зазначив він.

Андрій Костін подякував за ухвалення Сеймом 15 квітня 2023 року резолюції щодо підтримки створення Спеціального трибуналу для Росії за злочин агресії проти України. А також за підтримку у створенні та майбутній роботі Міжнародного центру з переслідування злочину агресії (ІСРА), який запрацює в Гаазі вже влітку. Польща планує делегувати свого прокурора для роботи в ньому.

Генпрокурори відмітили високий рівень міжнародно-правового співробітництва між країнами. Обговорили надання польською стороною експертної допомоги, зокрема з 3D скануванням руйнувань цивільної інфраструктури. А також допомогу з проведенням експертиз.

Пан Збігнєв Зьобра запевнив, що Польща підтримувала і надалі підтримувати Україну у її прагненні до відновлення справедливості та притягнення до відповідальності агресора. Він також повідомив, що польські правоохоронці продовжують допитувати свідків воєнних злочинів - громадян України, які виїхали та перебувають на території Польської Республіки і їхні свідчення будуть долученні до матеріалів розслідування. Наразі вже допитано понад 1700 громадян.

"Польські колеги завжди поруч, якщо нам потрібна допомога, що важко переоцінити у цей складний для нашої країни час", – констатував Андрій Костін.