Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін на «Respect. Support. Justice»: Зброя росії – терор проти мирного населення, тортури та сексуальне насильство. Наша зброя – людяність і закон

Зброя росії – це терор проти мирного населення, тортури та сексуальне насильство. Наша зброя – людяність і закон. Про це заявив Генеральний прокурор Андрій Костін під час відкриття у Києві конференції «Respect. Support. Justice – Повага. Допомога. Справедливість».

Захід, що відбувся на національному рівні, був присвячений розслідуванню злочинів сексуального насильства з боку російських військових на війні та наданню допомоги людям, які їх пережили. Участь в дискусії взяли українські урядовці, керівництво правоохоронних органів, судової адміністрації, експерти державного сектору і громадських організацій. 

За словами Генпрокурора, зусилля органів правопорядку та держави мають бути орієнтовані саме на людину. Аби постраждалі отримали захист своїх прав та відчували підтримку.

«Щоразу ми бачимо ту саму картину на усіх звільнених від окупанта територіях України. Це справжнє обличчя так званого «руського миру». Системність цих злочинів свідчить про сплановану політику винищення українського народу. На жаль, через недовіру потерпілі бояться повідомляти про те, що з ними зробили загарбники. Наша спільна мета – це змінити», – наголосив Андрій Костін.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся онлайн Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан. 

Він акцентував увагу, що сьогодні усі мають об’єднуватися заради миру. Дуже важливою є співпраця Офісу Прокурора МКС з Україною у документуванні страшних злочинів держави-агресора, заявив Карім Хан. Злочини чиняться конкретними особами, а не абстрактними органами чи установами. Тому надзвичайно важливо забезпечувати покарання винних.

Пріоритет у документуванні злочинів СНПК – максимальна людиноцентричність, конфіденційність, врахування інтересів постраждалих, недопущення повторної травматизації. Нові підходи вже застосовують прокурори у співпраці з органами досудового слідства.

Керівниця Проєкту ЄС «Право-Justice» в Україні Оксана Цимбрівська зазначила, що для подолання наслідків СНПК та забезпечення покарання винних необхідне об’єднання зусиль на усіх рівнях.

«Постраждалі від СНПК – це свідки, які найчастіше можуть упізнати свого кривдника. Тому надзвичайно важливо, щоб органи правопорядку діяли стосовно них з максимальною коректністю, повагою та згідно з сучасними людино-орієнтованими практиками. Забезпечивши це, постраждалі зможуть свідчити проти своїх кривдників. А це є критичним для притягнення винних до відповідальності», – зауважила вона.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина зазначила, що держава робить усе можливе, аби постраждалі розуміли важливість звернення про допомогу. Наразі в 11 містах розгорнуто мережу Центрів допомоги. Фахівці фіксують історії, пов’язані з сексуальним насильством на війні.

«Більшість людей через страх, сором та психологічну травму воліють мовчати й забути пережите, – додала урядовиця. – Нормалізація психоемоційного стану постраждалих, пропрацювання травми – це важливий щабель для їхнього звернення за правосуддям та справедливістю».


На конференції представили результати соціологічного дослідження стосовно ставлення та обізнаності українців щодо злочинів СНПК, проведеного відділом досліджень та аналітики проєкту «Трансформація комунікацій» (USAID TCA). Його презентував директор відділу Віталій Руденький. Також присутні познайомились із напрацюваннями експертів з державного сектору і неурядових організацій, які були вироблені під час стратегічної сесії щодо подальшого вдосконалення практик і підходів роботи зі цією категорією злочинів.

Під час дискусійних сесій учасники визначили ключові вектори руху усіх державних інституцій для допомоги постраждалим від сексуального насильства на війні:

1. Зміна практики розслідування та судового переслідування злочинів СНПК;

2. Інформування суспільства та подолання упереджень щодо постраждалих;

3. Надання допомоги постраждалим.


Участь в обговоренні взяли Міністр реінтеграції Ірина Верещук, Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, Голова ДСА України Олексій Сальніков, заступниця Міністра оборони Ганна Маляр, керуючий партнер Global Rights Compliance Вейн Джордаш та інші.

«Сексуальне насильства під час війни – це воєнні злочини, які не мають строків давності, а постраждалі – одні з найтравматичніших. Ми повинні зафіксувати усі злочини ворога для забезпечення невідворотності покарання», – підкреслив т. в. о. керівника Національної поліції Іван Вигівський.

«Якщо нам довірятимуть постраждалі та свідки, ми матимемо змогу встановити всі обставини страшних воєнних злочинів під час окупації українських територій. Доведемо цю справу до суду та отримаємо справедливий вирок. Ми на шляху до цього. І відчуваємо потужну підтримку з боку наших європейських партнерів», – підсумував Генпрокурор.

«Respect. Support. Justice» – третя конференція, яка продовжила серію професійних заходів в рамках ініціативи «United for Justice», започаткованої міжнародною конференцією у Львові в березні цього року.