Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: В умовах повномасштабної війни прокурори забезпечують безперервність у розслідуванні та судовому розгляді

Офіс Генерального прокурора та слідчі підрозділи роблять все для того, щоб забезпечити безперервний процес як досудового розслідування справ Майдану, так і їх судовий розгляд навіть під час повномасштабної збройної агресії РФ проти України. Про це зазначив заступник Генерального прокурора Олексій Хоменко під час дискусії про результати розслідування злочинів, вчинених під час Революції Гідності.

Не дивлячись на активні бойові дії, у 2022 році повідомлено про підозру ще 27 особам. Показово, що саме зараз повідомлено про підозру колишньому командиру РМОП «Беркут» УМВС України в м. Севастополі, який 18 лютого 2014 року фактично організував вбивство підпорядкованими працівниками міліції 3 осіб та спричинення тілесних ушкоджень 201 особі. У 2016 році він очолив «управління Росгвардії по м. Севастополю». Обійнявши пізніше посаду члена Ради Федерації Федеральних зборів Російської Федерації від так званої «законодавчої влади міста Севастополя», підтримав розпочату Росією у лютому цього року кроваву військову агресію проти України. Серед іншого взяв активну участь у здійсненні РФ анексії територій Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей України. «Цей приклад показує зв'язок дій на Майдані із війною. Ті особи, які вбивали людей на Майдані, зараз активно беруть участь у збройній агресії на боці ворога», – зазначив Олексій Хоменко.

До суду цього року скеровано 19 обвинувальних актів стосовно 50 осіб. Серед них обвинувальний акт стосовно 5 так званих «тітушок» за фактом умисного вбивства журналіста В’ячеслава Веремія. Для порівняння, за весь минулий рік було скеровано стосовно 39 осіб.

Також готова до передачі до суду «магістральна справа» стосовно колишніх Президента України, Міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України та ще 7 високопосадовців тих часів. У зв’язку із зволіканням сторони захисту з ознайомленням із матеріалами слідства, суд, за клопотанням сторони обвинувачення, у вересні 2022 року обмежив захисникам підозрюваних строк для ознайомлення із матеріалами провадження – до травня 2023 року. Таким чином, вже у першій половині наступного року обвинувальний акт у цій важливій справі буде передано до суду.

Прокурори Офісу Генпрокурора продовжують забезпечувати підтримання публічного обвинувачення стосовно 247 осіб. Зокрема стосовно 5 колишніх співробітників спецроти «Беркут» у справі, яка стосується певно найтрагічнішої сторінки Революції Гідності – масових розстрілів протестувальників на вул. Інститутській в Києві 20 лютого 2014 року. «Навіть тут РФ нам заважає. Учасники провадження вже обмінювалися репліками, проте у суді вимкнули світло», – зауважив заступник Генпрокурора. Та після перерви і завершення реплік, суд видалився до нарадчої кімнати. І вже у наступному році очікуємо на законний та справедливий вирок. «Прокурори зайняли абсолютно принципову позицію та наполягають на призначенні всім обвинуваченим покарання у вигляді довічного позбавлення волі», – додав він.

В обговоренні також взяли участь начальник Департаменту організації, процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв'язку із масовими протестами у 2013 – 2014 роках, Офісу Генерального прокурора Олексій Донський, представники ДБР, Адвокатської дорадчої групи, родин Героїв небесної сотні, Національного музею Революції Гідності.